Tijdens de zomer

De zon zorgt vaak voor een spontane verbetering door haar anti-inflammatoir effect. 

Toch kunnen sommige mensen de zon slecht verdragen omdat ze dan gaan zweten. Zweet is zuur en zit barstensvol zouten. Het voelt dus aan alsof je je onderdompelt in zeewater, wat felle jeuk kan veroorzaken. Was je dus goed als je gezweet hebt. 

Een matige blootstelling is meestal gunstig voor je huid. Je moet je huid natuurlijk wel goed beschermen met een kwaliteitsvolle dermatologische crème met hoge beschermingsfactor om zonnebrand te vermijden.

Tijdens zomerse activiteiten :

Draag ruime kleding zodat je huid goed kan ademen.

Houd steeds een spray met thermaal
water en wat tissues bij de hand om je zweet in de loop van de dag te absorberen en je huid te verzachten.

Breng voor elke inspanning een
emolliërende melk of crème aan.
Een balsem is in dit geval niet raadzaam.

Spoel je meteen na
een inspanning 3 minuten lang af onder een douche.

Breng ‘s avonds opnieuw een
emolliërende melk of crème aan.

En wat bij rode, nattende eczeemplekken.

De adviezen blijven hetzelfde, maar het is in desbetreffend geval wel raadzaam om ‘s avonds dermocorticosteroïden aan te brengen.

Heb je zin om in het zwembad te duiken ?

Breng voor het zwemmen een emolliërende melk of crème aan, gevolgd door een barrièrecrème.

Na het zwemmen : Spoel je huid na het zwemmen steeds af met zacht water. Dep je huid droog zonder te wrijven (doe dit met een handdoek die niet buiten is gedroogd aangezien de aanwezigheid van allergenen een ontstekingsreactie op gang kan brengen).

Je mag je gerust even aan de zon blootstellen, maar breng wel eerst een beschermende crème met factor 50 aan. Een dikke laag zonnecrème is onontbeerlijk, de huid moet een beetje wit blijven. Gebruik geen spray of olie, omdat die niet dik genoeg aangebracht kan worden.

Indien je opnieuw wil gaan zwemmen, herneem je het hele proces van barrièrecrème, zwemmen en zonnecrème.

Aan het einde van de dag :

Neem een douche en gebruik een overvette reinigingsgel zonder zeep en zonder parfum om alle crème- en zoutresten goed te verwijderen. Spoel je huid 3 min. lang af en dep haar met een zachte handdoek droog.

Breng indien nodig dermocorticosteroïden aan op de geïrriteerde zones en gebruik je gebruikelijke verzachtende crème ter hoogte van de niet geïrriteerde zones.

Vermijd aftersun cremes die menthol bevatten en geef de voorkeur aan een herstellende, verzachtende en zuiverende crème zonder parfum.